Facebook'ta Paylaş
Tweetle
Google Plus'ta Paylaş

şerbetçi

  • Derecelendirme: 3.67/5 - 3 oy
  • Beğen
3
Konuyu Beğen
0
#1
Her kültürün, toplumun, milletin sahip çıktığı, kolladığı, asırlardır sakladığı, bellediği, alıştığı bir yemek kültürü vardır elbet. Bu yemek kültürünün olmasa olmazı, yemek sonlarını iple çektiren, “Tatlı yiyelim tatlı konuşalım.” Gibi birçok atasözüne ilham olan tatlılarıdır. Her yöreye, her kültüre, her millete göre isim alan bu tatlılar, sofranın en nadide parçası olacak ki, hemen hemen her toplumda, her kültürde en son servis ediliyor. Biz Türklerin, bütün toplumları kendimize hayran bırakan bir yemek kültürüne sahip olduğunu ise bilmeyenimiz yoktur herhalde. Her öğünümüz, her yemeğimiz ayrı bir olay ama dış ülkeleri bize hayran bıraktıran unsurlardan en önemlilerini soracak olursanız, hiç düşünmeden, şüphesiz, tatlılarımız derim. Bizi diğer toplumlardan ayıran, kendimize has, çok değişik bir tatlı kültürüne sahip olduğumuzu düşünüyorum. Bu farklılığımız kendini belli etmeye isimlerinden başlıyor. Tatlılarımın ismine, kendi ismimizi verecek kadar paylaşımcı bir kültürüz ki, kendi isimlerimizi onlara vermekten çekinmiyoruz. Mesela süt ve fındıkla baklava biçiminde kare yapılan bir tatlımız olan “Sütlü Nuriye” en başta ismiyle dikkatleri kendine çekiyor ki tadına da söylenecek hiçbir şey yok. Tatlılarımızı diğer toplumların tatlılarıyla karşılaştırdığımızda da şunu görüyoruz ki, bizim tatlılarımız aslında öyle ayaküstü, kolayca yapılamayacak kadar zahmetli… Bu durumu, yani içindeki emeği bilmek de tatlının o benzersiz lezzetine lezzet katıyor. Sütlaçlarımız, kazandibilerimiz, revanilerimiz, güllaçlarımız… Ve Türk tatlısı diyince akla ilk gelen, özellikle bayramlarımızda bin bir emek ve zahmetle yapılan baklavalarımız… Ceviziyle, şerbetiyle damaklardan silinmeyen muhteşem tadıyla, isminin önüne Türk sıfatını alışıyla, bambaşka bir lezzettir Türk baklavaları… Bu tatlılarımızı özel kılan en büyük etmenlerden biri de, çoğunun hatta neredeyse hepsinin tarihten günümüze gelmiş olmasıdır. Osmanlı’nın vazgeçilmezi bin bir hastalığa deva aşurelerimiz, aşure günlerimiz, osmanlı macun , macuncu ve çoğu zaman tatlı niyetine ikram edilen şerbetlerimiz ve şerbetçi … Dileğim, bu güzel değerlerimizi, hiçbir zaman kaybedemeyerek, diğer toplumları kendimize daima hayran olarak bırakarak, nesillere taşımamamızdır.


    şerbetçi
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi